Gården där allt började

Carl-Axel & Jenny Töllborg

Carl-Axels föräldrar drev tidigare mjölkproduktion på Lillegården i kombination med att föda upp tjurkalvar till slakt.

År 2000 var det dags för Carl-Axel och hans syster att ta över. Det blev mer aktuellt att fortsätta med ungdjursuppfödningen men att inrikta sig på kvigor och stutar (kastrerad tjur) då vi har mycket betesmarker som behöver hållas öppna och man arbetade heltid utanför jordbruket.

2005 träffades Jenny och Carl-Axel. Jenny och Carl-Axel delade på stället så att Carl-Axels syster fick hälften. På så vis kunde dom fortsätta med jordbruket.

”Vi bestämde att vi skulle bli ekologiska och sökte kontakt med SMAK, certifiering. 2010 byggde vi ett ungdjursstall med plats för 136 djur i liggbås, alla djur går lösa och har fri tillgång på grovfoder och varsin liggplats. Vi byggde även om i vår gamla ladugård så att vi kunde nyttja den när vi blev ekologiska. Vi bytte ut spaltboxarna och gjorde djupströbädd till småkalvar istället”

2015 byggde vi en ladugård till och tänkte dessutom testa att föda upp lite egna kalvar.

Det hade vi inte haft möjlighet till innan då vi båda två hade arbetat borta, men nu arbetar Jenny hemma och då sa vi att det vore kul att testa. Annars så köper vi in ekologiska kalvar genom förmedling och egna kontakter.

Nu räknade vi med att ha nästan 370 djur.
2016 började vi med ett 20 eller 60-tal dräktiga kor.”

Djuren blir slaktmogna vid olika tidpunkter, men oftast inte innan 20 månaders ålder då de bara äter gräs på bete eller ensilerat i rundbalar på vintern.  Normal slaktålder för en Herefordkviga är närmare 22-24 månader och stuten kan bli klar lite fortare, ca 20-22 månader. Man kan säga att alla djur vi köper in på hösten har vi installade i två säsonger och ute på bete en säsong innan vi skickar dem till slakt.

En säsong på bete har de redan varit ute på när de gick med sin mamma innan vi fick hit dom.

”Så gör vi när vi föder upp våra djur ekologiskt, närproducerat och med ett välsmakande resultat!”

 

/ Jenny och Carl-Axel Töllborg

Våra grisbönder Jimmy & Caroline, Vik gård

Vi säljer kött & chark till människor som vill vara stolta över vad de serverar och äter

Det ska inte bara se bra ut, det ska smaka bra, det ska vara mört och framförallt uppfylla alla dina förväntningar.

Vi vill ge både dig som kund och även djuren en rättvisare vardag.

Genom att ta ett litet högre pris kan vi ge bonden en extra slant som sedan han/hon kan lägga på gården vilket genererar i en mer naturlig och självklar livsstil.

Butik Trönninge – Pilgatan 3, 432 47 Varberg, Telefon 0340-20 55 90  |  Butik Ica Kvantum – Torggatan 26, 432 41 Varberg
Produktion – Värnamovägen 4, 432 32 Varberg, Telefon 0340-20 55 91